Articles

Drevna društvena igra pronađena u grobnici germanskog princa

Izvor: Matej Ruttkay, SAV

U Slovačkoj je tokom građevinskih radova slučajno pronađena grobnica iz 375. godine. Među pronađenim stvarima su i krevet dekorisan srebrnim listićima, sto i jedinstvena društvena igra koja je stara preko 1600 godina.

Igra se sastoji od table sa poljima nalik šahu i od zelenih i belih igračkih figura različitih veličina. Arheolozi veruju da grobnica pripada germanskom princu koji je sa svojih 30 godina provodio vreme na Mediteranu kao rimski vojnik.

Za rekonstrukciju igre i njenih pravila, pozvan je ekspert iz Švajcarske, Ulrik Šadler, direktor Muzeja Igara. Šadler tvrdi da tabla za igranje ovog tipa do sada nije pronađena u Evropi. On se nada da će do kraja 2018. godine rešiti zagonetku kako se igra ova drevna igra.

“Društvena igra iz grobnice germanskog princa u Papradu je veliko otkriće i doprinosi ispisivanju istorije igara u Evropi. Ovo je najbolje očuvana drvena tabla koja je do sada pronađena severno od Sredozemnog mora. Tabla je, zajedno sa igračkim figurama izrađenim od rimskog stakla, predstavljala prestižan predmet.” rekao je Šadler.

Posle analize igračkih figura, otkriveno je da je staklo najverovatnije poteklo iz Sirije. Po svemu sudeći princ je bio pod jakim uticajem drevnih kultura te je sahranjen sa svojom omiljenom društvenom igrom.

Categories: Articles, Boardgames, News

Tagged as: , ,

1 reply »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.