Card Games

SUPERHOT Card Game – recenzija

Stojite u sterilno belom hodniku, ka vama juriša tip sa katanom, iza njega je neko zapucao u vašem smeru, nemate puno mesta za sakrivanje niti predemta kojima možete da se odbranite. Sve se naglo usporava, srce vam sve jače lupa, knedla zastaje u grlu. Šta radite?

SUPERHOT Card Game

 

  • Tip: kartična igra
  • Vreme: 40 minuta
  • Broj Igrača: 1-3
  • Mehanizmi: Izgradnja špila, Kooperativno igranje, Menadžment ruke, Planiranje akcija
  • Dizajner: Manuel Correia
  • Izdavač: Board & Dice
  • Izdato: 2017.

Ukoliko ste odgovorili sa ”odigraću par karata iz ruke” to znači da igrate SUPERHOT Card Game, jer je još jedna video igra zaokupila pažnju dizajnera društvenih igara i sa ekrana došla na naše stolove. Za one koji se nisu susreli sa ovim čudom moderne umetnosti, da brzinski rekapituliramo: vi ste u ulozi čoveka koji mora da se probije kroz talase naoružanih protivnika koristeći razna oružja, okruženje i svoje pesnice. Vreme stoji kada vi stojite, a dovoljno je da vas nešto ogrebe i bićete patosirani. Ili ukratko – vrlo stilizovani simulator Džon Vu filmova.

Zaustavljanje vremena kada se igrač ne kreće (dobro, skoro potpuno zaustavljanje), zvuči kao nešto stvoreno za društvenu igru i možemo reći da je dizajner igre, Manuel Koreia, uspeo po tom pitanju. Naravno da je nišanjenje nemoguće stoprocentno emulirati na tabli i kartama, naročito kada se uzme u obzir da igra nema kockice, ali je element planiranja i kalkulisanja rizika više nego prisutan.

Vi ćete se u SUPERHOT Card Game igrati špilom karata koje istovremeno predstavljaju vaše sposobnosti, oružje, zaklone, ali i razne opasnosti koje kristalno crveni nindža mora da prevaziđe. Igru uvek počinjete sa malim špilom od 8 karata u kojima su prikazani vaši osnovni potezi, udarac pesnicom i izmicanje, a igranjem njih ćete osvajati jače karte koje vam daju oružja ili povećavaju opcije. Ovo je u srži deck building igra, ali već sledeći potezi pokazaće da ne pravite jedan ubitačni špil već rotirate jake i slabe karte. Ne zato što to želite, već jer ste na to primorani.

SUPERHOT Card Game – postavka igre sa podlogom

Postavljen na stolu, SUPERHOT Card Game izgleda kao niz od 6 karata sa špilom okrenutim naopačke tako da vidite koja karta vam dolazi sledeća. Ovo predstavlja prostoriju kroz koju prolazite, a sa desna na levo su prepreke koje su vam bliže (mada vas ništa ne sprečava da to obrnete ako vam je lakše za praćenje). Vaš zadatak, u stvari, nije da očistite protivnički špil ili nanesete određenu količinu štete, već da prođete tri ”nivoa” rastuće težine sa jednom do tri misije.

Šta vam je trenutni zadatak otkrivate iz odvojenog špila, pa tako možda nećte morati da ni da upucate nikoga već samo da sakupite određene simbole i te karte imate istovremeno u ruci, ili da vaš lični špil prevaziđe određen broj karata. SUPERHOT je prvenstveno puzzle igra, pa tek onda pucačina postavljena na šarene karte.

SUPERHOT Card Game – par krugova kasnije

Rekli smo da SUPERHOT nije pravi deck builder, pa da pojasnimo. U tipičnim deckbuilder igrama ćete odigrati neke karte, nabaviti bolje karte i sve to zajedno zamešati u špil koji lagano raste, sa povremenom opcijom da izbacite karte koje ne želite. Kada igrate SUPERHOT Card Game, gubite karte u svakom krugu. Karte imaju dve vrednosti – gornju koja predstavlja snagu kada je vi igrate iz ruke i donju koja važi ako je karta na tabli i predstavlja ”zdravlje” protivnika. Takođe, u zavisnosti od toga da li je vrednost u crvenom šestougaoniku ili sivom trouglu zavisi i koja karta utiče na šta, sa crvenim kartama koje su oružja i protivnici, a sivim koje su prepreke i veštine, mada neke ređe karte možete osvajati kombinacijom ta dva.

I vi tako odigrate neke karte iz ruke, sračunate poene i odlučite da iz niza eliminišete nezgodnog lika koji je uperio pištolj u vas. Ako odlučite da ga uništite, ta karta ispada iz niza i na kraju kruga vam dolazi u ruku, ali možete i da ga onesposobite i u tom slučaju ostaje u nizu samo okrenut na poleđinu i neće se aktivirati kasnije u krugu. Međutim, sve karte koje odigrate ne idu na vašu discard gomilu, spremne za sledeći krug, već idu na posebnu gomilu iz koje će se kasnije praviti novi špil prepreka i protivnika. To efektivno znači da direktno utičete na kasniji tok igre i otežavate/olakšavate sebi napredovanje kroz zadatke. Takođe, broj karata koje odigrate je bitan i zato što se upravo toliko mesta na talonu oslobađa i simulira proticanje vremena. Karte koje su ostale licem okrenutim na gore idu u vašu discard gomilu, dok one okrenute idu zajedno sa odigranim u novi špil koji postavljate kada se špil sa preprekama istroši. A onda je red na igru da vam upropasti dan.

SUPERHOT Card Game – Hasan seckati!

Ova naizgled jednostavna slagalica postaje ozbiljna glavobolja kada u igru uđu protivnici koji imaju dodatni tekst na dnu svojih karata. Nakon što ste se vi lepo ispucali, oni će ispaliti rafal po vama i početi da pune novi špil mecima. Ove karte ne rade ništa zaista, sem što vam predstavljaju nove sive prepreke, ali… Meci ne smeju da ostanu na talonu nakon što završite potez i, ako su na mestima karata koje dobijate, umesto discarda idu direktno vama u ruku, smanjujući broj karata koje imate dalje za igranje.

Eliminisanje metka kada vam se jednom nađe u špilu je izuzetno teško, postoji tačno jedna karta (u dva primerka) kojom uklanjate metak iz ruke, a na početku se već jedan metak nalazi u špilu sa preprekama. U stvari, SUPERHOT Card Game u prvih nekoliko igranja je surovo teška igra.

Četiri metka istovremeno u ruci – izgubili ste.

Ispražnjen špil sa mecima – izgubili ste.

Ostali ste sa manje od četiri karte u svom špilu – izgubili ste.

Dodajte na to zadate koji mogu da budu vrlo nezgodni i lošu sreću pri povlačenju karata i dobijate jednu nezgodnu glavolomku. Bezizlazne situacije, naročito kada igrate sa Baseball Bat kartama, mogu da se dese već u prvih nekoliko krugova i tada igra postaje samo odlaganje agonije.

Jednu sitnicu smo zaboravili da pomenemo – SUPERHOT Card Game je igra prevashodno za jednog igrača. Zašto onda ne biste igrali video igru pitate se vi, a mi kažemo da je to vrlo dobro pitanje na koje je jedini odgovor ako nemate struje ili niste blizu kompjutera/konzole a baš vam se igra SUPERHOT. Mali špil od jedva trideset karata ne pruža naročitu dubinu igri, videćete sve već tokom prvih 15-ak minuta igranja i jedino što pravi neku vrednost ponovnog igranja su brojni ciljevi na sivim kartama.

Istina, postoje dodatne osnovne karte i pravila za kooperativno igranje u dva igrača, kao i varijanta gde jedan igrač preuzima ulogu negativca i igra protiv drugih igrača, koristeći četiri specijalne sposobnosti izlistane na dodatnoj karti, ali se mehanički igra ne menja previše i zbog malog broja karata ne postoji naročito velik broj kombinacija i taktika.

SUPERHOT Card Game nije ni blizu vrha deckbuilding igara, a kao lagana razbibriga jedino može poslužiti velikim ljubiteljima originalne video igre i igračima koji žele malu i jeftinu mozgalicu.

1 reply »

  1. Igrao sam Agent Decker – PnP pretecu ove igre i nisam bio odusevljen, tako da kada je izasao Superhot nisam pojurio da ga uzmem 🙂 Ima boljih solo igara na trzistu.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.