Boardgames

Aplikacija Dized resava najveci problem igranja drustvenih igara

Kad dođe momenat da vaša grupa konačno odluči da proba novu igru, suočeni ste sa problemom prezentovanja pravila. To nije lako. Od vašeg pristupa zavisi da li će se igra brzo primiti u grupi ili ćete morati da se potrudite i sledećih nekoliko boardgame večeri, da bi došlo do konačnog prihvatanja igre. Pre druženja ćete možda poslati link ka PDF izdanju pravila svojim saigračima. Možda ćete poslati link ka videu “How to Play…” nove igre. Sve ovo u nadi da vas grupa neće gledati blago nezainteresovano kada postavite igru na sto i krenete da objašnjavate sa “E, pa ovako….”.

PDF fajl niko neće otvoriti, jer to čitanje oduzima vreme od listanja fejsbuka i instagrama. Video skoro niko neće pogledati. Moje kumče od devet godina, kada mu pustim neki video na YouTube, prvo pita koliko traje. Jasno vam je da ako on, koji ima svo vreme ovog sveta, ne traći vreme na video, sigurno nemaju vremena ni vaši saigrači. Sem ako nisu u pitanju video klipovi mačića koji se maze i skaču….

Neminovno ćete prilikom objašnjavanja pravila doći u situaciju da vas mnogi saigrači gledaju, to jest gledaju kroz vas sa povremenim klimanjem glave, dok im u glavi svira neka gotivna muzika. Možda razmišljaju o sutrašnjim obavezama, kada dolaze majstori, ko će ih platiti ili šta uopšte čine sa svojim životom. Sve je to normalno, jer dok igra ne klikne sa igračima ona je njima strana kao i svaka druga nova igra. Prilikom objašnjavanja će sigurno doći do situacije da jedan saigrač lupi rukom o sto, probuditi sve koje sanjare otvorenih očiju i kaže: “Dobro, brate, daj da igramo pa ćemo da vidimo….”

Zato je kompanija Playmore iz Helsinkija odlučila da napravi aplikaciju koja će vas voditi kroz igru, baš tako kako želite. Korak po korak, Dized vam prikazuje  samo relevantna pravila za taj momenat u igri. Bez nepotrebnog prikazivanja svih mogućih akcija ili potencijalnih enkauntera.

Takođe, pored interaktivnog učenja, ova aplikacija donosi i brzu pretragu pravila kao i prikaze raznih varijacija za postavljanje date igre.

Dized nas uči Carcassonne

Dized nas uči Carcassonne

Dized se razvija od 2016. godine i kao koncept je i iste godine prikazan. Ove godine, krajem avgusta, studio će pokušati da kroz Indiegogo kampanju skupi novac za finalizaciju aplikacije.

Među partnerima Playmore studija su poznata dizajnerska imena, kao dV Đoki, Hans Im Gluk i Erik M. Leng. Dized je besplatan i dostupan je pre Indiegogo kampanje sa demo sadržajem. Bang!, Carcassonne, Race to the North Pole, 7 Wonders, Blood Rage, Ice Cool i Scythe pravila i informacije su dostupne u ovoj prvoj, demo verziji. Tokom kampanje, zainteresovani će moći da se pretplate na aplikaciju, otključavajući na taj način premijum sadržaj.

Više informacija o Dized aplikaciji možete pronaći na oficijelnom sajtu.

2 replies »

  1. Svaka čast za vest, uz jednu molbu – nije dv Gioči, već dv Đoki (ma koliko to tragikomično zvućalo na srpskom) 🙂

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.