Boardgames

Dice Manor – recenzija

Dobrodošli u agenciju za nekretnine “Neokretna Nekretnina” u kojoj ćete imati ekskluzivnu priliku da sa još troje prijatelja gradite najmodernije vile u elitnom kraju grada. Novac nije problem, prostor nije problem, na vama je samo da osmislite što veće i skuplje kuće… a i da rolate kockice za to.

dice manor društvena igra board game

  • Tip: igra sa kockicama
  • Vreme: 30-45 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: aukcije, postavljanje kockica, bacanje kockica, postavljanje pločica, planiranje rute
  • Dizajner:  Garrett Herdter
  • Izdavač: Arcane Wonders
  • Izdato: 2023.

Dice Manor je igra koja nam daje priliku da uvidimo kako izgleda dinamični posao graditelja i prodavaca vila na Dedinju. Iako nećete imati priliku da birate mušterije i pravite žurke, igra pokazuje ekonomsku stranu tog posla, tojest slavu, prestiž i velike brojeve na žiro računu (prim. aut. nažalost bez ovog poslednjeg). Bila je poprilični hit na Essen Spiel sajmu jesenas zbog brzog odigravanja i relativno jednostavnih pravila, a zahvaljujući izdavaču Arcane Wonders dobili smo priliku da testiramo igru pre njenog zvaničnog puštanja u prodaju koje je planirano za tekući mesec.

dice manor postavka

Kao što možete pretpostaviti iz naziva, srž Dice Manor je u kockicama. Kroz četiri runde ćete vi tako rolati kockice i pokušavati da izgradite vilu, pojačate marketinšku kampanju i organizujete “otvorena vrata” dok majstori još uvek gletuju prozore, sve to zarad što većeg prestiža u industriji nekretnina. Vaš potez je jednostavan – zarolate kockice, a onda odberete jednu grupu koja ima isti broj na sebi i postavite ih na neko od naznačenih polja. Nove sobe su organizovane po brojevima od 1 do 6, na tabli za “advertajzing” morate grupisati samo jedan broj, dok za sprovođenje tura kockice postavljate na kuću koju gradite ispred sebe tako da faktički igrate “zmijicu” kroz prostorije. Što se tiče izgradnje vile, na kraju runde postavljate osvojene sobe kako god želite, sve dok ne blokirate ulaz u kuću i nijedna vrata ne naslonite na zid. To bi bilo jako nepraktično.

Interesantna stvar je što je skoro sve u ovoj igri aukcija. Da biste, recimo, na kraju runde dobili trpezariju (soba broj 5), morate imati više kockica sa brojem 5 postavljenih na to polje. Za reklamiranje se igrači bore na tri polja, a potrebno je postaviti više kockica istog broja gde, u slučaju nerešenog rezultata, pobeđuje igrač čija grupa kockica ima veći broj na sebi. Isto služi i za ranije osvajanje bodova, a i otključavanje dodatnih kockica koje će vam trebati što pre jer ćete inače imati jako ograničene opcije. Srećom, Dice Manor nije potpuno surova igra prema gubitnicima, te ako ne osvojite sobu dobićete žeton inspiracije kojim možete kasnije da menjate broj na kockici (za 1 gore ili dole) ili da ponovo rolate izabrani broj kockica. Ovi žetoni su bili ključni u svakoj partiji kada smo igrali jer su jedini način da koliko-toliko kontrolišete inače totalno nasumičnu prirodu ove igre.

Treća opcija koju sam ranije pomenuo je organizovanje tura kroz vilu. Iako ćete na kraju igre praviti još jednu, grande gigante turu koja služi za sakupljanje tone poena, vi uvek imate opciju da ranije pokažete kuću i namaknete koji poen. Mehanika je jednostavna – isto kao i za aukcije, uzmete sve svoje kockice na kojima je izrolan isti broj i, počev od ulazne prostorije, stavljate po kockicu redom na svaku prostoriju ALI isključivo ako kockica odgovara broju na prostoriji. Takođe, kao u igri Snake, ne smete preći preko istog polja. Što više kockica postavite u jednom potezu, dobijate više poena, tako da je ideja da pokušate da spajate sobe koje imaju iste brojeve ili džokere (upitnike) na sebi. Problem je što igra jednostavno ne daje prostora da igrači to urade, te nam se nijednom nije desilo da neko postavi više od četiri kockice u nizu. Vi ćete u svakoj partiji videti baš sve sobe koje dolaze sa igrom, tako da nema ni iznenađenja.

Dice Manor zauzima iznenađujuće mnogo mesta na stolu. Iako je moj sto dovoljan da na njemu odigramo recimo Lost Ruins of Arnak ili Nemesis sa punim brojem igrača, dešavalo se da se baš guramo za prostor dok smo igrali ovu igru. Pločice soba su ogromne i veoma kvalitetne, uključujući i lepe kockice koje neće praviti probleme ljudima koji imaju problem sa razlikovanjem boja, samo imam utisak da je moglo sve ovo malo kompaktnije da se napravi. Time bi i u kutiju stalo još više pločica koje bi povećale raznovrsnost. Takođe, u većini partija je igrač koji rano uloži u marketing dobijao veliku prednost i drugima je bilo jako teško da ga sustignu.

Velika prednost Dice Manor je jednostavnost pravila, tako da odgovara svim uzrastima igrača i može da posluži da nove igrače uputite u hobi. Ljubiteljima ozbiljnih ekonomskih igara definitivno neće biti interesantna, a i igra vam možda neće imati dug životni vek na polici jer ćete prebrzo videti sve i otkriti svaku caku koja postoji. Srećom, njena nešto niža cena joj daje prednost, ali bih svakako savetovao da je prvo negde probate pre kupovine.

Igru za potrebe recenzije ustupio Arcane Wonders.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Categories: Boardgames, Recenzija

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.