Articles

Prelistali smo – Freelancer: Skies over Tolindia

Zmajevi i cepelini, mač, magija i muskete. Freelancer nas vodi u fantazijski svet na pragu industrijske revolucije.

Freelancer: Skies over Tolindia je novi RPG još uvek na Kickstarteru. Dobili su sredstva koja su tražili, pa možemo uskoro očekivati da uđe u štampu. To znači da za $35 dolara još uvek možete da pribavite osnovnu knjigu i još neke sitnice.

Za razliku od steampunk ili magipunk sistema, Freelancer nas vodi u zanimljiv svet Tolindije u kome se prepliću magija i tehnologija. Posle vekova kvazifeudalnog razvitka, Tolindija je otkrila da se od zmajeva može dobiti zmajsko ulje. Esenciju zmajske magije počeli su da koriste za tehnomagijska otkrića, pa su nikle prve rafinerije, fabrike. Poleteli su cepelini, a železnička mreža plete se iz središnjih oblasti ka graničnim oblastima u kojima još caruje divljina.

Kraljevska porodica drži zvaničnu vlast, premda mladi parlament sve više preuzima primat, pa je Tolindija država u previranju. Staro plemstvo pokušava da vrati točak istorije unazad, vilenjaci iz pograničnih regija prete otcepljenjem, dok republikanci nezaustavljivo hrle u progres.

Igrači su u ulozi vrlih Freelancera koji se trude da održe mir, obuzdaju korumpirane političare i… pa, pretpostavljam Keep Tolindia Great, ovako nešto.

Knjiga koju smo dobili na pregled donosi demo-verziju pravila, kao i prvo poglavlje kampanje “Cepelin koji nestaje”. U suštini posredi je jedna vrsta ovlašnog pregleda iz koga nije baš najjasnije kako rade pravila, jer se avantura zasniva na skirmišu. Kako su u planu figurice, pretpostavljam da je autorima cilj da zarade na tom aspektu igre, premda je sama avantura punokrivni RPG, a ne samo niz sukoba.

Takođe nam izmiče ceo spisak opcija koje igrači imaju na raspolaganju. Vidimo iz ponuđenih likova da su rase prilično inovativne, osim ljudi i vilenjaka u ponudi su Mutt, Zayat i Strongblood. Iz prateće ilustracije mogu samo da nagađam da su posredi psoliki, zecoliki i gušteroliki antropoidi.

Sistem se oslanja na desetke (d10), kao i na mehaniku kofice pune kockica (dice pool). Naime, nivo težine određuje koliko “uspešnih” bacanja je neophodno za povoljan ishod. Sve veće od sedmice predstavlja uspeh, a desetka je kritikal, plus otvara dodatne kockice, pa autori predlažu da imate bar desetak desetkica pri ruci.

Opet, u demo-knjizi ne govori se ništa o samim pravilima u detalje, niti znamo šta koja veština radi (osim onih koje se koriste u prvom poglavlju), ali iz karakternih šitova doznajemo da su osnovni atributi snaga, spretnost, vitalnost, inteligencija, šarm i odlučnost. Manje-više sveta šestorka koju možete prepoznati iz dijendija. Veštine idu kao dodatne kockice na vrednost osnovnih atributa. Na primer, ako je spretnost 2, a pilotiranje 1, to vam je ukupno tri kockice u kofici za proveru vazdušnih manevara.

Osim atributa i veština, tu su i sposobnosti (abilities) koji donose amandmane pravilima koji se uglavnom neposredno primenjuju u igri. Na primer, Natural Armor donosi +2 na oklop, a Quiet omogućava da lik počne borbu neopažen, tako da protivnici ne mogu da ga napadaju.

Svaki lik ima junačku vrlinu, ali i junačku manu. Na primer, Daring je vrlina omogućava da lik automatski prođe bilo koji Dexterity test. Curious je mana koja primorava igrača da se baci na istraživanje čak i u trenutku kada bi imao preča posla (na primer, da se brani od napadača).

Sve u svemu, format avanture nije loš, svet deluje lepo razrađen. Oprema avanture je dobra, sa mnogo ilustracija i handout-a, ali slog deluje pomalo amaterski, knjiga za sada ne deluje kao nešto što bi trebalo imati u kolekciji. Nadamo se da će finalni proizvod biti mnogo lepši. Uz igru se dobijaju i fajlovi za 3D printer, ali figurice deluju prilično detaljno, što je super, no bojim se da će vam trebati prilično dobra oprema ukoliko želite da ih dobijete iz kućne radinosti.

Sviđa mi se što su pokušali da igru smeste u zanimljivo razdoblje, sa inovativnim rasama, te prilično neuobičajenim kulturnim predloškom. Naime, Tolindija ima nekakav šmek pomešane Engleske i Francuske, pa više vuče na neke musketarske pustolovine nego na tipičan steampunk. Sa jezičke strane, mešaju se francuski i španski, a tu je i dašak orijenta, a video sam i trupe koje liče na indijske kolonijalne pukove.

Kickstarter kampanja traje još desetak dana, a prve isporuke osnovne knjige očekuju se u maju ili aprilu ove godine. Ono što mi se nije dopalo je fokus na skirmiš, ali već znate šta mislim o tradicionalnim RPGovima i nji’ovoj fascinaciji nasiljem. No, ako ste oduvek sanjali da budete revolucionar koji snajperiše sa zmaja u letu ili da jašete čeličnog konja i rotirajućim topom tamanite revolucionare, eto prilike.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.