Boardgames

Dice Settlers – recenzija

Dice Settlers je još jedan pokušaj da se 4X (eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate) strategije prenesu na naše stolove. Tokom godina mnoge igre su u ovim pokušajima manje ili više uspevale, ali po našem mišljenju ni jedna nije u potpunosti prenela taj osećaj koji smo imali uz video igre. Da li je Dice Settlers to uspeo da promeni?

8

  • Tip: strateška igra
  • Vreme: 45-60 minuta
  • Broj Igrača: 1-4
  • Mehanizmi: kontrola oblasti, građenje vrećice, bacanje kockica, postavljanje pločica
  • Dizajner: Dávid Turczi
  • Izdavač: NSKN Games (Board&Dice)
  • Izdato: 2018.

Dice Settlers je 4X strateška igra kontrole oblasti za 1 do 4 igrača. Kao što već nemaštoviti naziv igre govori, kockice predstavljaju osnovnu mehaniku za odigravanje akcija, pomoću kojih ćete istraživati, širiti svoja naselja, skupljati resurse, istraživati tehnologije, trgovati i nabavljati nove kockice za svoju vrećicu.

bg_dicesettlers_02

Na početku svake partije igrači će imati svoju početnu teritoriju, predstavljenu šestougaonom pločicom na sredini table, spojenu sa ostalim početnim teritorijama igrača. Pored toga, svaki igrač će imati i vrećicu sa kockicama na kojima su osnovne akcije. Na početku svake runde, igrači će iz svoje vrećice nasumično izvući i baciti broj kockica određen tehnologijama i zauzetim teritorijama, a zatim ih aktivirati redom igranja. Igrači moraju odigrati barem jednu akciju, koristeći uglavnom sve kockice koje je predstavljaju, ali će posle prvog kruga odigravanja moći da potroše još neiskorišćenih kako bi odigrali i još jednu ako su u mogućnosti. Raspoložive akcije su nabavljanje kockica koje će vam potencijalno otvoriti nove akcije; istraživanje novih teritorija koje će svim igračima omogućiti da je nasele, otvarajući nove sposobnosti ili borbu za poene; naseljavanje postojećih teritorija u borbi za prevlast; napadi na protivnička naselja; istraživanje novih tehnologija koje će vam davati pasivne i aktivne sposobnosti, ali i dodatne načine za dobijanje poena; skupljanje nekoliko različitih vrsta resursa i trgovina koja će vam na različite načine donositi poene.

Igra se završava nakon što su potrošene sve neistražene teritorije, svi dodatni poeni, dve različite vrste kockica ili je neko od igrača sagradio sve kuće. Nakon ovoga se sabiraju poeni sa određenih teritorija, skupljenih kockica, izgrađenih kuća, istraženih tehnologija i oni skupljeni trgovinom, i igrač sa najviše poena je pobednik.

bg_dicesettlers_03

Po pitanju komponenti, Dice Settlers je uglavnom sasvim solidnog kvaliteta, mada su vrećice za kockice frustrirajuće male, pa je izvlačenje dotičnih užasno. Igra dolazi sa tablama za igrače sa referentnim delom i mestima za resurse i naselja. Iako su napravljene od tankog kartona, izdavaču ovo ne možemo mnogo zameriti jer nisu preko potrebne za igru, pa bi i obične referentne kartice radile posao.

Ilustracije je radio The Mico, pa su za one koji su ljubitelji njegovih radova one verovatno fantastične. Lično nisam oduševljen njegovim crtežima, ali valjda je u tome i lepota umetnosti. U svakom slučaju, sve je dovoljno pregledno, a u isto vreme veselo i šareno. Ipak, uz obične šarene šestouglove i drvene kockice, ništa se posebno ne izdvaja, pa igra definitivno ne izgleda posebno privlačno na stolu.

bg_dicesettlers_04

Table za igrače su tanke, ali nisu neophodne za igru, pa pozdravljamo to što su se uopšte i našle u kutiji.

Da počnemo recenzijski deo sa odgovorom na početno pitanje. Da li je Dice Settlers uspeo da dočara 4X osećaj i verno ga prenese na naše stolove? Ukratko, ne. Iako pregledom akcija koje igrači mogu da odigraju tokom partije možemo da opravdamo svako X iz ovog akronima, Dice Settlers ni najmanje ne prenosi užitak igranja 4X igara. To je u svojoj osnovi euro igra sa kockicama koja ima nešto veći nivo interakcije nego što smo navikli.

Naravno, to što Dice Settlers nije uspeo da dočara 4X osećaj, ne znači da je loša igra. Čak, naprotiv. Problem je samo što ljudi očekuju nešto što neće dobiti.

bg_dicesettlers_06

Čak i malene ruke jedva mogu da izvuku kockice iz ovolicne vrećice.

Igra je u svojoj osnovi veoma lagana po pitanju pravila, ali i tokom igranja ne dozvoljava od igrača da previše dugo razmišlja tokom poteza. Igrači će baciti kockice, proceniti na osnovu dobijenog šta je najpametnije da odigraju u roku od nekoliko sekundi, uradiće blagu mitigaciju rezultata uz pomoć određenih bačenih ikonica i preći na akcioni deo koji je, opet, uglavnom intuitivan i brz. I pored toga što je pitka i brza, igra ipak nudi dovoljnu količinu strateških i taktičkih odluka koje će uticati na rezultate partije. Možda će biti malo previše nasumična za najokorelije euro igrače, ali će većini prijati kao malo opuštenija zabava.

Veliki broj različitih tehnologija od kojih će se tek 9 naći u svakoj partiji povećava varijabilnost i ekstremno utiče na odabrane strategije. Što nas dovodi i do toga da igra nudi nekoliko legitimnih načina za skupljanje poena. Iako će igrači morati barem delimično da se posvete svakom od njih, neko ipak može više da se okrene pravljenju kuća, neko drugi kontrolom teritorija ili tehnologijama koje donose poene, a neko može maksimalno iskorišćavati trgovinu i skupiti velike poene na resursima.

bg_dicesettlers_07

Ipak, najveća pozitivna strana ove igre je ujedno i njen najveći problem. U osnovi je preterano prosta za to što jeste. Iako istraživanje novih teritorija zvuči uzbudljivo, u suštini je to izbor šestougaone pločice određenog tipa terena sa uglavnom dosadnim sposobnostima, a prečesto i samo poenima. Ako vam napadi na protivnička sela zvuče zabavno, znajte da je to samo skidanje protivnikove kockice i postavljanje vaše u okviru iste teritorije. Ako vam istraživanje tehnologija stvara sliku komplikovanog tehnološkog drveta iz kompjuterskih igrica, ne možete biti dalje od onoga što je to u Dice Settlers-u; nekoliko tehnoloških kartica koje nemaju nikakvu vezu između sebe. Poenta je da igra zvuči mnogo uzbudljivije nego što zapravo jeste.

bg_dicesettlers_05

… nekoliko tehnoloških kartica koje nemaju nikakvu vezu između sebe.

Dice Settlers radi sasvim solidno u svim varijantama sa više igrača, ali je u klasičnom Turczijevom fazonu preterano iskomplikovana za solo. Isti problem koji sam imao sa Teotihuacanovom solo verzijom (koju je, takođe, dizajnirao baš David Turczi), imam i kod ove igre. Gomila sitnih izmena u pravilima, previše stvari koje treba raditi van standardnog igranja. Sasvim je moguće da će onima koji vole da igraju igre isključivo sami ovo biti odlična varijanta, ali je meni potpuni promašaj.

Dice Settlers je igra solidne produkcije koja će se svideti onima koji vole brze i proste strateške igre sa kockicama. Relativno mali broj raspoloživih akcija koje se svode na veoma lagane i već poznate mehanike će bez problema uvesti svakoga u svet kockastih naseljenika, ali će iz istog razloga odbiti one koji očekuju teške strateške odluke i uzbudljive akcije na koje smo navikli od 4x igara.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.