Boardgames

Unreal Estate – recenzija

Kupovina kuće nije mala stvar. Treba naći nešto povoljno a solidno, sa dovoljno kvadrata da spakujete celu familiju i ostane vam još mesta za bilijarski sto. A ni komšiluk ne treba zaboraviti. Ko uopšte želi da mu prvi sused bude ludi čarobnjak ili da od prekoputa trešte gajde iz patuljačke krčme? Niko, sem ukoliko igra Unreal Estate.

 

  • Tip: kartična igra
  • Vreme: 15-20 minuta
  • Broj Igrača: 2-5
  • Mehanizmi: povlačenje karata, sakupljanje setova
  • Dizajner: Jason Slingerland
  • Izdavač: Grand Gamers Guild
  • Izdato: 2017.

Ne bih baš rekao da je Unreal Estate simulacija trgovine nekretninama u svetu mača & magije, ali u sebi ima dovoljno teme da vas zabavi tokom jedne večeri ili između dve ture ”velikih” igara. Najviše pet igrača tako ulazi u uzbudljivi svet prodaje kuća, zamkova i krčmi, pokušavajući da za sebe izabere najbolje i najvrednije kućice, dok istovremeno minira ostale igrače, a ipak ostavlja prostora da se ti zamkovi prodaju i zarade novci.

Unreal Estate je, pre svega, igra skupljanja setova karata. U svakom krugu na talonu će se neći različite zgrade koje će igrači razgrabiti, a sve što ne ode u ruke igrača završava u gornjem redu gde se lagano nagomilavaju iste zgrade u grupe, a svi za stolom polako dolaze u mod panike i grickaju nokte kada vide da možda još neko od igrača skuplja iste zgrade i baš u sledećem krugu će pre njih rasprodati nekretnine i oboriti im cene.

Igra je u stvari neverovatno jednostavna: u svom potezu možete povući jednu od karata sa talona, odigrati specijalnu (plavu) kartu iz ruke, ili prodati set zgrada iz ruke. Kako biste uopšte prodali građevine, potrebno je da se u redu odbačenih zgrada nalazi barem jedan primerak zgrade ili kompleta zgrada koje prodajete. Na primer, u ruci imate dva čarobnjačka tornja (vrednost 3), a u redu odbačenih zgrada su još dva takva tornja. Vi ćete odigrati sve primerke iste zgrade koju imate, sabrati njihovu vrednost (6), zatim to pomnožiti sa brojem karata u redu odbačenih i to je vaša, da kažemo, plata. U našem slučaju, osvojili bismo 3+3 pa 2x bodova. Igra se završava kada se potroši špil, nakon čega svako od igrača može još jednom da pokuša nešto da proda.

Određene zgrade su oznaćene plavim trakama i one vam nužno ne donose poene, već na neki način možete drugim igračima da postavite koru od banane. Nikada nećete igrati sa celim tim špilom, već samo sa šest karata, a neke od njih se aktiviraju i u trenutku čim izađu na talon ili odmah kada ih neki igrač pokupi. Tako možete ukrasti nekom igraču polovinu bodova prilikom prodaje zgrada, vući više karata odjednom, ili napraviti opšti pičvajz (haha!) tako što ćete svima izmešati karte u rukama. Ipak, sam dizajner igre navodi da je napravio mali propust sa kartom Dark Castle. Štaviše, ova karta toliko može da zakoči vašu partiju (jer čim se pojavi uklanja sve sa talona), da je savet dizajnera: ”Uzmi tu kartu, stavi je na dno kutije ili pocepaj”. To nije baš pohvalno za dizajn i balans igre.

Ono gde Unreal Estate sija je lakoća igranja i objašnjavanja. Zaista nije potrebno više od dva minuta da svima za stolom objasnite igru i da ubrzo otkriju čari blefiranja i podmetanja nogu u surovom svetu fantazijske trgovine nekretninama. Svakako pomaže i to što su komponente prelepo dizajnirane, sa vrlo detaljnim i tematskim crtežima na kartama, tabli za bodovanje i drvenim brodićem koji predstavlja marker za prvog igrača. U kutiji dolazi i nekoliko karata u bojama igrača koje su takođe i markeri za 100+ poena, ali nam se nijednom nije desilo da se igrači i približe stotki, a kamoli da je prebace. Mi smo igru probali u svim varijantama i jedini način da neko dođe do 100 poena je izgleda u dva igrača, gde vam protivnik namešta savršene poteze. Ipak, te lepe komponente imaju i manu – nekada je zaista teško pročitati šta piše na karti kada je gledate s druge strane stola, a brojevi su mogli biti veći ili bolje istaknuti. Nama su se karte posle gomile odigranih partija urezale u sećanje, ali ne znamo da li će biti baš tako kod svakog.

Unreal Estate nije baš igra oko koje ćete organizovati celo veče druženja sa prijateljima, ali je sasvim pristojna mala igra kojom se otvara boardgame veče ili čak uvode neiskusni igrači u naš i vaš omiljeni hobi. Lepa i ne naročito skupa kupovina, igra je i koja nema preteranu dubinu. Ali, ako vam to naročito ne smeta, sasvim solidno ćete se zabaviti u ludom svetu prodaje kuća orkovima i vilenjacima.

1 reply »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.