Boardgames

Isprobajte društvene igre sa Global Game Jam 2018

Globalni pekmez igara se razmazivao proteklog vikenda, a Pitchwise ekipa je svratila do kluba Astal da proveri kakve društvene igre su tokom 48 sati pravili boardgame dizajneri.

Iz režije nam javljaju da nije u pitanju nikakav pekmez i da se sa njim ne igra, pa da ukratko pojasnimo – game jam je svojevrsni izazov, brzinsko pravljenje prototipa (video ili društvene) igre. Obično se zadaje tema i nekoliko elemenata koje dizajneri mogu da uključe u svoje igre, a kada je u pitanju Global Game Jam učešće je potpuno besplatno i samo je dovoljno prijaviti se pre poslednje nedelje u januaru svake godine.

Ovogodišnja tema je bila ”Prenos” (Transmission), poprilično otvorena tema za interpretaciju. Kao što smo videli, i naši džemeri su se igrali njenim značenjem. Bilo je igara u kojima ste prenosili poruke, kao u igri gluvih telefona, možda menjali brzine na autiću na daljinski, ili postajali gazda intergalaktičke TV mreže i prenosili najsvežije reklame za kućevne aparate do galaksije Nebulon 5. Odziv na game jamovima u Srbiji je generalno uvek dobar, a ove godine je čak 40 učesnika pravilo društvene igre. Takođe, događaj je pomogao Centar za promociju nauke koji je obezbedio materijale za pravljenje društvenih igara.

Nakon dva dana dobili smo deset novih društvenih igara, koje možete pogledati i besplatno preuzeti print n play verzije na sajtu Global Game Jam. Iako nema pobednika na GGJ, moramo da pohvalimo igru Beam them up! u kojoj ste u ulozi vanzemaljaca koji petljaju sa teleportacijom, sa urnebesnim rezultatima.

Deo atmosfere smo zabeležili našom kamerom, a za još fotografija sa događaja posetite stranicu Facebook eventa.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.