Articles

World in Flames – najveća društvena igra ikada napravljena

World in Flames Collector's Edition

World in Flames Collector’s Edition

Klasik strateških ratnih igara World in Flames, originalno izdat 1985. godine, je preko Kickstarter kampanje skupio novac za novu Collector’s Edition verziju igre. I ona je stvarno velika. Baš velika. Ne, neće stati na kuhinjski sto. Ni taj deo koji izvlačite za slave neće mnogo pomoći.

Toliko je velika da je vrlo moguće najveća društvena igra ikada napravljena. Ovo je tvrdnja dizajnera i kreatora ove igre koji se nadaju da će je i ozvaničiti kada budu pokušali da obore Ginisov rekord za “Najveću komercijalno dostupnu društvenu igru“, sredinom oktobra. Trenutni rekorder je igra The War Game: World War II, koju je kreirao Džefri Stein a izdao Pegasus Hobbies. Ova igra drži rekord od 2007. godine.

World in Flames - mapa

World in Flames – mapa

World in Flames: Collector’s Edition dolazi ne sa jednom. već sa 4 glavne mape, koje su zbog veličine smeštene na tvrde table. Svaka mapa ima razmere 83×57.4 cm. To nije sve, jer igra ima i 3 “manje” mape veličine 42×29.7cm. Ova ratna strategija sem velikih mapa, dolazi i sa 1600 kauntera, kockicama i knjigom pravila. Ove pozamašne mape zajedno prave 2.27 m2 površine za igranje, za koju izdavač Australian Design Group kaže da je za petinu veća od trenutnog nosioca rekorda, The War Game’s.

World in Flames

World in Flames – kartonski rat

World in Flames nije samo fizički velika igra. Ona je kompleksna simulacija Drugog Svetskog Rata, od njegovih početaka 1939. godine, do samog kraja 1945. godine. Sedam igrača kontroliše velike svetske sile, vodeći računa o vojnim strategijama njihovih trupa širom planete kao i o proizvodnji, diplomatiji i političkim manevrima njihove zemlje. Postoji 20 različitih postavki igre, koje se protežu od brzih jednosatnih scenarija pa sve do Global War “mega kampanje”, za čije je kompletno odigravanje potrebno izdvojiti oko 150 sati.

World in Flames mega kampanja - Hofgeismar 2016

World in Flames mega kampanja – Hofgeismar 2016

Dok dizajneri ove igre čekaju potvrdu da su vlasnici novog Ginisovog rekorda, igra je skupila tri puta više novca na Kickstarteru nego što je inicijalno traženo, te se kampanja završila sa skupljenih 183.000 dolara, a u ruke igrača koji su je finansirali će stići u novembru 2017. godine.

Ova grandiozna igra nekako nameće da se pri okupljanju igrača, svi obuku kao vojna lica ili političke persone.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.