Boardgames

XCOM: The Board Game – recenzija

Do nedavno su adaptacije poznatih franšiza u formu društvenih igara najčešće izgledale, poput sličnih adaptacija u svetu video igara, kao zbrzani cash grab pohlepnih izdavača. Samo još jedan proizvod u lancu propratnih drangulija, bez obraćanja naročite pažnje na kvalitet. Vremenom se to promenilo i iskristalisalo se nekoliko izdavača koji prave dobre licencirane igre. Jedan od njih je Fantasy Flight Games, poznati po kvalitetnim stonim adaptacijama igara Starcraft i Doom.

 

  • Tip: tematska igra
  • Vreme: 90 minuta
  • Broj Igrača: 1-4
  • Mehanizmi: Kooperativno igranje, Menadžment ruke, Bacanje kockica, Igranje rizikom, Varijabilne moći igrača
  • Dizajner: Eric M. Lang
  • Izdavač: Fantasy Flight Games
  • Izdato: 2015.

FFG nam je tako doneo kooperativnu adaptaciju slavnog XCOM-a. Kao u kompjuterskim XCOM igrama, i u društvenoj igri ćete voditi celu organizaciju. Stoni XCOM mogu da igraju do četiri igrača, a svaki od njih može da preuzme veoma različitu ulogu i bude komandir, centralni oficir, naučnik ili vođa prašinara. Sve uloge uvek moraju da budu prisutne što znači da ćete, ako hrabro odlučite da solirate misiju, imati pune ruke posla.

Komandir upravlja novčanim sredstvima, vazdušnim snagama i rešava krize, specijalne karte sa lošim do katastrofalnim efektima po celu ekipu. Squad leader, tj. vođa marinaca, najdirektnije ulazi u sukob sa vanzemaljcima. On šalje ekipe sačinjene od četiri klase marinaca u misije zarad dobijanja bonusa i istovremeno brani XCOM bazu od uljeza. Uloga naučnika je naizgled najopuštenija – birate tehnologije koje da istražite i od komandira tražite finansiranje naučnika. Štaviše, u prvom krugu ova uloga nema nikakav direktni uticaj na igru, ali u kasnijim fazama spašava glave celoj ekipi. Poslednja, ništa manje bitna uloga je centralni oficir zadužen za prosleđivanje informacija koje dobija iz aplikacije i odbranu orbite satelitima.

XCOM: The Board Game aplikacija

Aplikacija? Da, XCOM je još jedna igra u talasu društvenih igara koje imaju digitalnu komponentu. Aplikacija je toliko ključna za ceo gameplay da je nije nikako moguće zameniti drugim igračem ili špilom karata. Razlog je jednostavan – igra se odvija u realnom vremenu. Kada sve postavite i pritisnete ’Start’, na ekranu će se pojavljivati zadaci koje je potrebno izvršiti i tajmer koji neprestano odbrojava vreme. Ako vam vreme za zadatu akciju istekne, pojavljuje se novi zadatak, a igrač čiji je prethodni zadatak bio mora da prekine svoju akciju.

Kao što smo pomenuli, na centralnom oficiru je da, koristeći telefon, tablet ili laptop, ove informacije prosleđuje saigračima. Osim što je u neku ruku gamemaster, aplikacija vas vodi kroz celu postavku table i komponenti, a uključen je i vrlo detaljan tutorial kroz koji se lagano nauče sva pravila. Još jedan razlog zbog čega igra ne bi funkcionisala bez elektronske komponente je skaliranje u zavisnosti od broja igrača i izabranog nivoa težine. Na Easy modu i sa jednim igračem imaćete svo vreme ovoga sveta da isplanirate akcije i pritom neograničenu pauzu ako zatreba, dok Expert za 4 igrača znači opšti napad panike usled munjevito brzih poteza i minimalnog vremena za konsultovanje saigrača. Pri tome će vam igra davati manje novca u svakom potezu, a mnogo više istovremenih problema za rešavanje.

Zatišje dolazi u vidu faze Resolution, znatno mirnijeg dela igre, ali ništa manje bitnog za dalji tok kampanje. Ovde ćete proveriti da li imate dovoljno novca da isplatite vojsku, avijaciju, naučnike i satelite koje ste poslali na mapu sveta i rešavate konflikte na tabli zanimljivim sistemom kockica. Osim plavih kockica sa simbolima za uspeh (ugraviran XCOM logo), rolaćete i crvenu osmostranu kockicu koja predstavlja pokušaj vanzemaljaca da vas ometaju u akciji.

Princip je vrlo jednostavan – što više jedinica imate na nekom zadatku to više plavih kockica dobijate i veće su šanse za uspeh. Crvena kockica je doza tenzije jer može trenutno da vam onemogući sve jedinice na zadatku. Naime, postoji skala od 1-5 po kojoj se pomera marker „opasnosti”. Svako ponovljeno bacanje kockica u okviru istog zadatka pomera ovaj marker. Ako broj na crvenoj kockici nije veći od trenutnog broja na kome je marker, sve jedinice momentalno stradaju. Ovo u igru unosi momenat kockanja i opšte oduševljenje za stolom kada uspete da tesno prođete najteži zadatak rolanjem šestice.

Vremenska i potezna faza nastavljaju da se smenjuju sve dok se ne otključa konačna misija, otprilike u petom ili šestom krugu (zavisi koliko ste sporednih misija izveli). Kada squad leader uspe da prođe finalnu misiju, pobedili ste. Igra, međutim, uopšte nije naivna pa čak i na najlakšem modu se može da se desi da se dosta pomučite jer se aplikacija adaptira i menja redosled nekih akcija. Ako se desi da XCOM baza bude uništena ili dva kontinenta padnu u stanje panike – trenutno gubite.

Kontrolisanje panike je razlog zašto se borite sa svemirskim brodovima u orbiti i na nebu iznad kontinenata, jer svaki neuništeni brod povećava paniku u tom kontinentu. Dodatno, svaki put kada komandir nema dovoljno novca da isplati trupe, kontinent koji je najbliže panici joj se dodatno približava. Sećate se specijalnih karata krize? O da, i one će zabiberiti ovu čorbu. Aplikacija nije posebno nezgodan gamemaster samo zbog tajmera – kako popuštate pred vazdušnim napadima tako se i informacije na istoj mešaju i sve je teže prokljuviti koji kontinent će sledeći biti pod opsadom. Haos za stolom, panika na tabli, sjajno!

“Mi smo najjača jedinica MUPa Srbije!”

Jedna zamerka pred kraj i to teška srca, ali moramo. Igra nema manual u papirnoj formi! Umesto toga, na raspolaganju su pomenuti interaktivni tutorijal i indeks tema u okviru aplikacije. Indeks je organizovan zbrda-zdola i dešava se da neku sitnicu uporno tražite u pogrešnoj kategoriji više puta. Nedostatak priručnika je veliki propust, naročito jer se radi o kući Fantasy Flight koja je poznata kao proizvođač sa vrhunskim kvalitetom komponenata i bogatstvom sadržaja.

Dobrodošli na Zemlju. Koloniju malih zelenih.

I pored ove mane i nezanemarljive težine, XCOM zaslužuje sve preporuke. Potpuno je novo iskustvo u svetu društvenih igara, a istovremeno oduševljava fanove izvornog materijala verno prenetim vizuelnim stilom. Izuzetan replay value u vidu pet misija, različitih uloga i nivoa težine znači da će proći mnogo vremena pre nego što vam dosadi, a onda možete da razmišljate o nabavci ekspanzije. Uspeh XCOM: The Board Game pokrenuo je novu eru stonih adaptacija kako filmova, tako i video igara. Sem što je dobra kooperativna igra, pokazao je kako se na dobar način koristi licenca i postavio ozbiljan domaći zadatak.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.