Boardgames

Zaberias – recenzija

Zaberias je nekada bila zemlja harmonije i mira sve dok četiri frakcije nisu odlučile da uđu u rat kako bi zavladale celim svetom. Ljudi, Orci, Čuvari i Nemrtvi će graditi gradove, vojske, zauzimati rudnike i portale, a sve u cilju potpunog uništenja neprijatelja i osvajanja čitavog Zaberiasa.

zaberias cover

 

  • Tip: porodična igra
  • Vreme: 20-180 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: ratna igra, dečja igra, edukaciona, građenje grada
  • Dizajner:  Brachya Glueck, Benny Goldstein
  • Izdavač: E Mobility Now
  • Izdato: 2016.
  •  

Zaberias je igra za dva do četiri igrača koju je najlakše opisati kao veoma pojednostavljene Heroje na tabli. Svakome ko je nekada igrao bilo koju poteznu video igru će dosta stvari biti jasno; igrači mogu osvajati i unapređivati gradove, gradovi će im dozvoljavati treniranje jačih jedinica u zavisnosti od svog nivoa, a davaće im i veći prihod na početku poteza. Jedinice se kreću određen broj polja u odnosu na svoju brzinu, imaju snagu izraženu u fiksnom broju i dodatnim kockicama, i eventualno specijalne sposobnosti i/ili domet. Tu je i mapa za svaku frakciju koja se spaja sa ostalim protivničkim i stvara mapu celog bojnog polja na kojoj se igra odvija. Mape, iako vizuelno dosta drugačije, su funkcionalno identične.

Borba u igri je u osnovi jednostavna; svaka jedinica ima osnovnu snagu i jednu ili više kockica (sa stranicama od 0-3). Jedinica čiji je ukupan zbir manji gubi borbu i sklanja se sa table. Komplikovanje stvari počinje sa dodatkom strelaca, tj. jedinica sa dometom koje mogu napadati jedinicu koja ne može da ih dohvati. U ovom slučaju, ako je strelac bacio manji zbir neće biti sklonjen sa table, jer protivnička jedinica ne može da ga porazi. Dodatne komplikacije uključuju sposobnosti jedinica, kao i zajedničke borbe koje mogu uključiti više napadačkih i/ili odbrambenih jedinica.

Pobednik igre je (verovatno) onaj koji uspe da u potpunosti uništi sve ostale igrače i ostane sam na tabli.

Igra je zanimljivo upakovana, tako da dolazi u 4 individualno upakovane troslojne table, bez kutija, tako da jedinice, gradovi, kockice i sama osnovna mapa određene frakcije staju u nju. Ilustracije su lepe, šarene i prilagođene uzrastu za koji se igra reklamira. Kvalitet je na finom nivou, mada je zbog pakovanja došlo do blagog krivljenja osnovnih tabli, što dosta utiče na uživanje u igri. Takođe nam se nije svidelo ni to što je ponekada pločice jedinica i gradova teško izvući iz njihovih mesta na tabli, zbog čega lako može da dođe i do oštećenja istih.

Zaberias se reklamira kao edukativna, i po rečima dizajnera uči decu strategiju, sabiranje i čitanje. Kao lagani uvod u svet ratnih igara, Zaberias će decu navesti na strateško razmišljanje, dok će sabiranje rezultata u borbama uticati na razvoj matematičkih sposobnosti. S druge strane čitanje (specijalnih sposobnosti) može biti problematično za naše podneblje, s obzirom da je igra na engleskom, a čak i tu ima pojedine pravopisne greške. Naravno, ovo nije krivica dizajnera, ali treba imati na umu pre nabavke. S druge strane, specijalne sposobnosti jedinica su relativno retke i ponavljaju se, pa će ih deca brzo naučiti napamet.

Iako je navodno namenjena deci od 6 godina starosti, i mada grafički odgovara ovom uzrastu, neke stvari u igri su možda malo previše složene za njih. Ovo je i dobro i loše, jer igra je dovoljno kompleksna da u njoj mogu da uživaju i stariji, ali može biti malo teža za objasniti najmlađima (posebno kada se uzme u obzir i problematika sa engleskim jezikom).

Nama sa lošijim pamćenjem problem može biti i to što su specijalne sposobnosti jedinica i njihova cena izražene na zadnjoj strani pločice, pa je često okretanje iste pre i posle njenog treniranja, nešto na šta ćete morati da se naviknete.S obzirom na to kako je upakovana, igra ne dolazi sa pravilima, već ista morate preuzeti u digitalnom formatu. Pravila, iako u suštini jednostavna, nisu baš najbolje napisana. Dosta informacija se dobija kroz FAQ odeljke, a nigde nismo uspeli da pronađemo informaciju kada se igra završava (izvinjavamo se ako nam je promaklo), pa pretpostavljamo da se igra na eliminaciju.

No, i pored niza sitnih i možda ozbiljnijih mana, Zaberias je igra koja veoma, veoma solidno – radi. Deci je lepa i uzbudljiva, a za odrasle sasvim dovoljan izazov da bude zabavna za poneku partiju, posebno za one koji se sa nostalgijom sećaju zlatnog vremena poteznih strategija. Osim teme i grafike, igra na potezne strategije podseća i svojom mehaničkom izvedbom, u kojoj je igračima dozvoljeno da tokom svog poteza urade proizvoljnim redosledom sve za šta imaju dovoljno novca i kretanja/napadanja, pre nego što figurativno pritisnu Next Turn dugme i puste protivnika da igra. I ovo je nešto što negativno utiče na pristupačnost najmlađim igračima, ali će dati dodatnu slobodu iskusnijima. Pored toga morate paziti na kretanje koje ponekad zavisi od prisustva puteva, određene lokacije koje nam daju dodatni prihod ili snagu u borbi, portali koji vam potencijalno ostavljaju nebranjena leđa, itd.

Dodatni plus je i portabilnost, jer iako se naizgled prodaje u setu od sve četiri frakcije odjednom, svaka frakcija je upakovana u svoju tablu, pa je lako kupiti je u grupi sa prijateljima i razdvojiti po dogovoru.

Sve u svemu, Zaberias je jedan sasvim solidan naslov za ono što se i trudi da bude – porodična strateška igra smeštena u fantastični svet. Za najmlađe može biti lagani uvod u svet ratnih, strateških igara, a dodatni edukacioni elementi u vidu sabiranja i (potencijalnog) čitanja su dobrodošli. Za starije može biti povratak u detinjstvo i sate provedene uz malene CRT ekrane, i razne heroje, čuda i učenike… Ili barem kao kratka, jednostavna zabava sa kockicama. U svakom slučaju; ako vam iz ovih redova zvuči kao nešto što bi želeli da probate – preporučujemo.

Categories: Boardgames, Recenzija

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.