Boardgames

Pocket Ops – recenzija

Igra koja se u različitim oblicima igrala širom sveta kroz celu istoriju čovečanstva. Igra koju su igrali naši roditelji i moj brat na velikim pločama na terasi gradskog stambenog u senkama džinovske sekvoje (koja i nije toliko džinovska). Igra kojom smo popunjavali sveske na dosadnim časovima. Igra za koju znamo da će se uvek završiti nerešeno, ako oba igrača znaju šta rade.

Iks-Oks.

8

  • Tip: apstraktna igra
  • Vreme: 10-20 minuta
  • Broj Igrača: 2
  • Mehanizmi: pravljenje šablona
  • Dizajner: Brandon Beran
  • Izdavač: Grand Gamers Guild
  • Izdato: 2017.

Pocket Ops je novi, moderni oblik igre Iks-Oks, sa temom špijuna, specijalnih agenata i mašina sudnjeg dana. Na početku svake runde igrači nasumično izvlače 2 od 8 specijalnih agenata i biraju jednog kojeg će koristiti u toj rundi. Pored specijalnog, na raspolaganju su i po 7 standardnih agenata koji će igračima pokušati da pomognu da na malenoj 3×3 tabli postave svoje tri boje u ortogolani ili dijagonalni niz.

bg_pocketops_02

Sposobnosti specijalnih agenata su jedna od dve promene u odnosu na svog pretka. One dozvoljavaju igračima da pomeraju druge agente, uklanjaju ih, menjaju im mesta…

Druga promena su pretpostavke. Naime, prvi igrač koji postavlja agenta na tablu mora sačekati da drugi odabere jednu od kartica sa slovom koje predstavlja jedno od polja na tabli. Ako je postavljač agenta stavio na ono polje koje je drugi igrač odabrao, agent se sklanja sa odabranog polja i vraća u ruku. U slučaju specijalnih agenata, oni “ispadaju” iz runde i ne mogu se više koristiti.

bg_pocketops_06

Nakon prvog poteza drugi igrač postaje postavljač, a prvi pokušava da pretpostavi gde je on naumio da spusti svog agenta. I tako u krug sve dok jedan od igrača ne uspe da postavi svoja 3 agenta u niz ili dok igrači ne zaključe da je došlo do nerešene partije u kojoj je pobednik igrač koji je igrao drugi.

Igrač koji osvoji 2 runde je uspeo da napravi mašinu sudnjeg dana i da postane pobednik Pocket Opsa.

bg_pocketops_08

Lego Medenjak Čika pokušava da mi pomogne da barem jednom pobedim.

Igra je spakovana u poprilično kvalitetnu i malenu kutiju, pa naziv “pocket” (džep) nije samo marketinški trik. Uostalom, uporedite ga sa našim referentnim Lego Medenjak Čikom. Kvalitet komponenti je dosta dobar, posebno drveni tokeni koji predstavljaju agente. Ilustracije su ok, ništa spektakularno, ali igra izgleda dovoljno lepo i što je veoma bitno, pregledna je.

bg_pocketops_07

Najpozitivniji deo Pocket Opsa je uzbudljivost u izboru polja i otkrivanju pretpostavki. Ili trenutak kada spuštate vašeg specijalnog agenta koji od skoro izgubljene partije može da u jednom potezu potpuno preokrene stvari. I onaj razočaravajući, ali opet nekako zabavan trenutak kada vidite da je protivnik pročitao vaše namere.

Kod igre nam se nije svidelo što je u svojoj osnovi i dalje ima probleme svog prethodnika. Nerešene runde će se relativno često dešavati, iako činjenica da drugi igrač dobija u ovim situacijama pomaže, takve pobede ne pružaju preveliko zadovoljstvo. Često može doći i do situacija u kojima 50/50 izbor odlučuje pobednika, mada ovo nije samo negativna tačka, jer igrač može namerno odigrati neku treću lokaciju kako bi potencijalno otvorio druga polja za pobedu.

bg_pocketops_04.jpg

Pocket Ops nije tu da zameni Forbidden Stars ili Great Western Trail, niti da osvoji silne nagrade i bude zapamćen po genijalnoj iventivnosti. To je malena igra koju lako možete poneti i u roku od 15ak minuta uz blagu dozu nostalgije odigrati bilo gde. Pravila su veoma lagana, a sama igra intuitivna za svakoga ko je nekada igrao Iks-Oks. Poznavanje engleskog jezika nije potrebno pa je i na ovom polju pristupačnost velika. Pocket Ops je fina igra lagane taktike, blefiranja, dobrih pretpostavki i sreće.

Za ono za šta je namenjen, Pocket Ops je odličan!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.