Boardgames

Great Western Trail – recenzija

U drugoj polovini 19. veka veliki broj kauboja je svoje krave i konje iz Teksasa provodio Velikim Zapadnim Putem ka rančevima i marketima na severu. Ovuda je prvi prošao Kapetan Džon Lajtl 1874. sa svojih 3500 dugorogih krava i u narednih dvadeset godina ovim putem će biti sprovedeno oko 7 miliona krava i milion konja.

8

  • Tip: strateška igra
  • Vreme: 75-150 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: pravljenje špila, kretanje od tačke do tačke, postavljanje pločica
  • Dizajner: Alexander Pfister
  • Izdavač: Pegasus Spiele
  • Izdato: 2016.

 

Great Western Trail je igra za dva do četiri igrača u kojoj ste u ulozi kauboja koji sa svojih rančeva u Teksasu vode krave ka Kanzasu, a dalje vozovima ka drugim destinacijama širom Amerike. Svaki igrač počinje sa malim špilom karata u kojem se nalaze krave najmanje vrednosti, sa tablom za prikaz otvorenih akcija i raspoloživim pomoćnim radnicima, kao i sa nešto novca. Na osnovnu tablu se stavljaju početne građevine, indijanci, opasnosti, pomoćnici koje igrači mogu da kupe i po jedan voz za svakog igrača u Kanzasu. Takođe se otvara i market sa kvalitetnijim kravama, tj. kartama.

bg_greatwesterntrail_02

U svom potezu igrač može da se kreće 3 do 4 polja (ili više ako otključa tokom partije) i da aktivira akcije polja na koje je stao. Neke od osnovnih akcija su prodaja krava (karata) iz ruke, kupovina radnika, izgradnja novih lokacija, čišćenje opasnosti, uzimanje indijanaca sa table, kretanje voza, itd… Cilj je da igrač tokom puta ka Kanzasu ojača špil sa kartama krava, napravi lokacije koje će mu dodatno pomoći tokom sledećih prolaza i kupi pomoćnike koji mu pomažu da kupi kvalitetnije krave, izgradi lokacije ili ubrza voz. Kada stigne do Kanzasa, igrač postavlja tokene sa opasnostima, indijancima i radnicima na predviđena mesta, pokazuje ruku sa kartama i sabira poene sa različitih krava. Uz potencijalne dodatne bonuse u vidu nagrada određuje do kog grada može da ih pošalje, stavljajući drveni token sa svoje table na taj grad. Na ovaj način se otključava nova sposobnost na igračevoj tabli i zarađuje novac, nakon čega igrač izbacuje sve karte iz ruke, vraća se na početnu lokaciju u Teksasu i kreće iz početka.

bg_greatwesterntrail_04

Jedan od bitnijih delova igre su vozovi, odnosno stanice na prugama. Igrači mogu da stanu na stanicu i plate kako bi jedan od kružnih drvenih tokena postavili na tu stanicu i dobili na kraju poene za nju. Na ovaj način takođe otključavaju sposobnosti sa lične table. Prilikom postavljanja stanice, igrač može da odluči da ostavi svog radnika na njoj i preuzme dodatni token koji mu daje poene na kraju partije i bonus u vidu nagrada za krave, novca i sl.

Kada se zauzme i poslednje mesto među raspoloživim radnicima, igra se završava, odnosno svi ostali igrači imaju po još jedan potez. U ukupne poene ulaze kupljene krave, napravljene lokacije, preuzete opasnosti, spojeni gradovi, posećene stanice, rešeni zadaci, itd. Poeni se sabiraju uz pomoć blokčeta koji dolazi uz igru, i igrač sa najviše poena je pobednik.

bg_greatwesterntrail_06

Ovo je bio ekstremno skraćen opis igranja Great Western Trail-a. Igra sa sadrži pregršt usko povezanih mehanika, kao što je pravljenje ličnog špila kroz kupovinu krava i uzimanje zadataka koje iznad nisam ni pomenuo. Tu su i penali koji se plaćaju kada prelazite preko polja sa opasnostima, indijanaca i određenih lokacija drugih igrača. Bitni su i različiti tipovi gradova i stanica, odnosno beli gradovi i stanice mogu da otključaju samo bele sposobnosti sa lične table, dok su igračima za jače, crne sposobnosti, potrebni crni gradovi i stanice.

Igra dolazi u kutiji standardne veličine i sadrži osnovnu tablu za igranje, karte za krave i zadatke, gomilu tokena, table i drvene komponente za igrače. Komponente su uglavnom standardnog kvaliteta osim kartonskih tabli za igrače koje su suviše tanke. Ilustracije su odlične i potpuno u duhu teme, osim osnovne slike na kutiji i pravilima. Dotična je blago zabrinjavajuća.

bg_greatwesterntrail_05

Great Western Trail je jedna od mojih omiljenih igara. Igra sadrži mnogo pravila i povezanih mehanika, ali sve radi odlično zajendo, pa ćete već posle jedne ili dve odigrane partije znati kako i šta da radite. Veliki plus je i malo vreme čekanja između poteza, jer igrači ne mogu previše daleko da planiraju, a u jednom trenutku je otvorena tek nekolicina akcija zbog ograničenosti kretanja. Ipak, strateške odluke su i dalje veoma bitne, jer pristup partiji može da bude osetno drugačiji u odnosu na to šta će vam biti glavni fokus. Možete mnogo više ići na krave i posećivanje jačih gradova, ili se što više okrenuti stanicama. Poene mogu da donesu i lokacije, ali je jedna od loših strana igre što je po našem mišljenju ovo najslabiji vid zarade poena, pa je unajmljivanje građevinaca skoro u potpunosti bespotrebno. Varijabilnost prilikom postavke je odlična, pa će svaka partija biti veoma drugačija.

bg_greatwesterntrail_03

Kao i svaka, i ova igra ima svojih mana. Uticaj sreće kroz izvlačenje karata ponekad može biti prevelik i odlučiti partiju. U dva igrača igra ponekad može da se čini prekratko za taman taj jedan dodatni prolaz, dok u četiri igrača može da potraje predugo. Drveni tokeni na ličnim tablama igrača mogu previše lako da se pomere, mada je s druge strane relativno lako zapamtiti gde je šta bilo.

Za kraj; Great Western Trail je pravi primer evolucije modernog dizajna društvenih igara. To su igrači prepoznali, pa je igra nominovana za mnoge prestižne nagrade među kojima su Deutscher Spielepreis Awards, International Gamers Awards 2017Golden Geek Awards 2016As d’Or-Jeu de l’Année 2018, i druge. Skup gomile različitih mehanika ukomponovanih u predivnu “muziku” za ljubitelje strateških igara koja će vam se možda činiti prekomplikovano samo tokom prve ili druge partije. Već nakon toga sve radi toliko elegantno i brzo, a opet sa dovoljnim brojem značajnih odluka da bude zanimljiva praktično svima.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.