Boardgames

Tzolk’in: The Mayan Calendar – recenzija

Tzolk’in (Colkin) je moderno ime koje se koristi za 260-dnevni Majanski kalendar, najrasprostranjeniji kalendar mezoameričkih civilizacija pre dolaska evropskih kolonista. Reč u bukvalnom prevodu znači broj dana na Juketačkom Majanskom jeziku, dok njegovo originalno ime nije poznato.

8

  • Tip: strateška igra
  • Vreme: 90 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: postavljanje radnika, skupljanje setova
  • Dizajner: Simone Luciani, Daniele Tascini
  • Izdavač: CGE
  • Izdato: 2012.

Tzolk’in je worker placement igra za 2 do 4 igrača koji kroz određeni broj poteza pokušavaju da sakupe što veći broj poena uvećavajući svoje bodove kroz uticaje u različitim kultovima, gradnju monumenta i građevina, razvijanje tehnologija.

Osnovna premisa Tzolk’ina je veoma prosta. Igrač u toku svog poteza može ili da postavi jednog ili više svojih radnika na prazna polja na tabli ILI da skloni jednog ili više radnika sa table, pri tome izvršavajući akcije na kojima se oni nalaze. Tu dolazimo do genijalnog dela ove igre. Kao što sam već pomenuo, igra na osnovnoj tabli ima 5 manjih zupčanika prespojenih kroz jedan veliki u sredini. Središnji zupčanik predstavlja Tzolk’in, Majanski kalendar, dok preostalih 5 zupčanika predstavlja različite lokacije koje radnici posećuju kako bi izvršavali akcije. Pomeranjem velikog zupčanika, kako bi se odigrao naredni potez, svi radnici koji se nalaze na malim se pomeraju na naredno polje u okviru te građevine, dobijajući mogućnost da odigraju narednu, jaču akciju. Tako će radnici koji nekoliko poteza potroše radeći na kukuruznim poljima (Palenque) sakupiti neuporedivo više žita nego oni koji tu ostanu kratko.

bg_tzolkin_02

Za razliku od većine drugih worker placement igara u kojima je što bitnije brzo dobiti veliki broj radnika, u Tzolk’inu postoje 2 stvari koje ne idu u prilog tome. Prva je klasično Rozenbergovsko prehranjivanje na kraju svake četvrtine punog kruga kalendara, dok je druga, zanimljivija, plaćanje postavljanja samih radnika na tablu. Naime, prvi postavljeni radnik je besplatan, ali svaki sledeći košta sve više, često čineći da vaša mala armija radnika bude veoma skupa za održavanje.

Kroz ponuđene akcije, igra nudi razvoj tehnologija koje olakšavaju izgradnju, daju dodatne poene, povećavaju broj dobijenih resursa i slično. Tu su i 3 različita kulta gde se igrači bore za velike poene, ali i besplatne resurse. Građevine igračima nude besplatnu prehranu radnika, resurse, ojačavanje tehnologija i kultova, dok monumenti donose ogromne poene na kraju partije za određene uslove.

bg_tzolkin_03

Kada se na osnovnom zupčaniku obrne ceo krug, igrači računaju svoje poene i igrač sa najviše poena je pobednik.

Tzolk’in se sastoji iz osnovne table za igru koja se sklapa kao slagalica jer pojedini delovi sadrže plastične zupčanike. Pored toga tu su cilindri kao “radnici”, drveni resursi, plastične lobanjice, razni kartonski tokeni i tajlovi. Kvalitet izrade je veoma dobar, odnosno ono što bi u današnje vreme bio i neki standard za veće izdavače, dok se vizuelna privlačnost igre dosta svodi na to koliko se nekome sviđa i sama tema. Jedini problem može da predstavlja pakovanje table sa zupčanicima jer teški plastični delovi mogu, zbog nepravilnosti table, lako da iskrive kartonske delove.

bg_tzolkin_04

Igra briljira u inovativnom načinu postavljanja radnika, odnosno uticaja vremena na to koliko će akcija biti jaka. Ovo čini da sve strateške odluke od početka partije budu veoma bitne, dok je igra prepuna i zanimljivih i nagrađujućih taktičkih odluka.

Pozitivno je i to što način postavljanja radnika ne favorizuje ni jednog igrača u redosledu igranja. Prvi igrač će imati pravo prvog postavljanja, ali će drugi moći jeftinije da odmah dođe do jačih akcija.

bg_tzolkin_05

S druge strane, strateške i taktičke odluke nekome mogu biti previše zahtevne, drugima da aktiviraju probleme sa AP-om, dok se kao negativni aspekt može računati i to što će igrač sa više iskustva praktično uvek pobediti novajlije.

Po pitanju varijabilnosti, Tzolk’in ne nudi previše. Svaka partija će imati određen broj monumenta koji donose veliki broj poena i donekle usmeravaju igru, dok će igrači dobiti na početku partije nasumične startne pozicije (na tehnologijama i u kultovima) i resurse, koji takođe mogu da utiču na izbor strategije. I pored toga, posle nekoliko partija, igrači će sigurno osetiti blagi Deja Vu prilikom igranja. Ovde u pomoć stiže ekspanzija Tribes & Prophecies koja donosi asimetrične specijalne sposobnosti za igrače (kroz različita plemena), predskazanja koja vam mogu doneti ili oduzeti poene, nove brze akcije.

Odlično osmišljen način zatvaranja akcionih polja čini da igra odlično radi i u 2 igrača. Veći problem može predstavljati igranje u 4 (ili čak 5 sa ekspanzijom), kada predugo čekanje na potez može da ubije želju za igranjem.

bg_tzolkin_07

Solidan kvalitet komponenti i vizuelna privlačnost za ljubitelje teme, uz malenu boljku vezanu za tablu sa zupčanicima koja izgleda suviše lomljivo i prelako se krivi u kutiji. Pored toga, Tzolk’in је inovativan i apsolutno predivan predstavnik svog žanra. Igra nudi neverovatno zabavne i nagrađujuće odluke koje nekim igračima mogu biti suviše zahtevne, a treba imati u vidu da bez ekspanzije dosta žrtvuje na nivou kvaliteta ponovnog igranja.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.